
Det arbejder vi for!
LandsbyFællesskabet arbejder for at landdistrikterne bliver inddraget i udviklingen og de politiske processer. Vi har en lang demokratisk tradition for at varetage de fælles lokale interesser via bylaug, borgerforeninger og lokalråd i kommunens 42 landsbyer. De stærke lokale fællesskaber arbejder på at løse komplekse problemer, der handler om alt lige fra natur, sundhed, bosætning, mødesteder, infrastruktur, kultur og erhverv.
Vi vil gerne informeres og inddrages, når politiske og administrative beslutninger, som omhandler vores lokalområde, vedtages. De lokale foreninger har en dyb viden om vores egne lokalsamfund, og arbejder ofte med lokale udviklingsplaner. Vi tror på, at de bedste lokale løsninger findes i fællesskab i tæt dialog med lokale foreninger.
LandsbyFællesskabets 10 politikpunkter
Vi arbejde for at ...
- Alle børn på landet kan cykle sikkert i skole
- Ældre skal kunne blive boende på landet - og mangfoldigheden skal generelt styrkes. Det kræver investering i almennyttige boliger, leje-og andels- og mindre ejerboliger samt mulighed for nytænkning og alternative boformer.
- Sikre og fremme stier, natur og kulturarv i landskabet - gennem f.eks. partnerskaber, skovrejsning, naturpleje, urørt skov og biodiversitet.
- Trafiksikkerheden i landsbyerne skal bliver forbedret og vejstøjen søges reduceret.
- Synliggøre og udvikle landdistrikternes potentiale på erhvervs- og turismeområdet, dog således at det stadig er den enkeltes landsbys beslutning, om det skal realiseres.
- Større synlighed og fleksibilitet i de kommunale planer og administrationer med løbende dialog og samråd med kommunen, med stor transparens i processerne og hele tiden under hensyn til den enkelte landsbys ønsker og behov.
- Skolerne i landsbyerne er fundamentalt vigtige både som skoler, og som det helt naturlige samlingspunkt i landsbyen. De er en samtidig en vigtig del af udviklingspotentialet i landdistrikterne og skal bevares gennem et forpligtende samarbejde med kommunen. Landsbyer i kommunens yderområder skal også have adgang til ungdomsskoler og -klubber, enten lokalt eller takket være gode transportmuligheder.
- Der afsættes en ramme på Skanderborg kommunesbudget til landsbyudvikling til en helhedsorienteretindsats, f.eks. til cykelstier og “pedel-ordning“ (løbende vedligehold og hjælp med forbedringsprojekter), samtidig med at puljerne i Landsbypuljen til specifikke projekter for den enkelte landsby efter krone-til-krone princippet fortsættes.
- LandsbyFællesskabet vil påvirke og samarbejde med Skanderborg Kommune om en aktiv grøn omstilling i respekt for de enkelte landsbyers ønsker. Vi forventer en stor åbenhed og transparens omkring de enkelte projekter, at de berørte landsbyer bliver inddraget på et meget tidligt tidspunkt i projektet, og at Skanderborg Kommune er lydhør overfor de kommentarer og forslag, som landsbyerne har.
- LandsbyFællesskabet vil arbejde for at sikre et klimaberedskab i landsbyerne. Flere landsbyer oplever problemer som følge af klimaforandringerne, så som høj grundvandsstand mm. Vi vil gøre Skanderborg Kommune opmærksom på behovet for at prioritere indsatsen for klimasikring og beredskab i landdistrikterne.